Wat is brainspotting?
Met Brainspotting worden trauma, heftige ervaringen of blokkades behandeld. Brainspotting is een relatief nieuwe ervarings- en lichaamsgerichte vorm van traumatherapie, welke vanuit EMDR door Psychotherapeut David Grand in 2003 ontdekt is. De verwerking is snel en effectief, en verandering en herstel zijn blijvend.
Brainspotting richt zich tot de kern van het probleem; namelijk tot de gebieden in je hersenen waar het trauma, de heftige ervaring of de blokkade opgeslagen is (het subcorticale deel). Deze effectieve manier van opruimen en verwerken gaat dus verder dan met de meeste gesprekstherapieën. Het trauma, de heftige gebeurtenis of blokkade wordt door Brainspotting overgezet naar een verwerkt verhaal uit verleden, en geeft je niet langer een beperking in het heden. Brainspotting zorg er dus voor dat je ‘vrij’ kunt leven in het heden, in plaats van vastzittend in het verleden.
Voordelen van brainspotting
- Het is laagdrempelig om te doen. Praten is niet noodzakelijk; dus niet over de problemen kunnen praten is geen probleem.
- Het is korte, effectief manier om trauma, heftige herinneringen of blokkades op te ruimen
- Het resultaat van de sessies is blijvend, door diep bereik in de bewuste en onbewuste gebieden van de hersenen
- Er hoeft geen exacte oorzaak voor de blokkades of nare gevoelens die je ervaart bekend te zijn. Brainspotten kan ook puur op een blokkade of gevoel, zonder een heftige herinnering daarbij te hebben.
Voor welke concrete klachten en aandoeningen is brainspotting geschikt?
Brainspotting helpt bij een breed scala van klachten en aandoeningen, zowel lichamelijk als psychisch, waaronder:
- Onverwerkt Trauma (tot in de baarmoeder)
- Onverwerkte heftige ervaringen
- Steeds terugkomende triggers
- Angsten en fobieën
- PTSS
- Boosheid
- Depressie, postnatale depressie of andere depressieve gevoelens
- Burn-out en Stress
- Verslavingen
- Overweldigende emoties
- Perfectionisme
- Faalangst
- Hechtingsproblematiek
- Hyperventilatie en paniekaanvallen
- Gebrek aan zelfvertrouwen of zelfrespect
- Pijn in hoofd, nek, schouders, buik
- Slaapproblemen
- Lage energie
- Negatieve overtuigingen
- Rusteloosheid
- Concentratieproblemen
- Hoge gevoel van onveiligheid
- ADHD
- Autisme
- Onverklaarbare lichamelijke klachten
- Aanhoudende negatieve gedachten
Heb jij een andere klacht of blokkade die je functioneren of presteren negatief beïnvloeden, en twijfel je of Brainspotting wat voor je is, neem dan contact met me op. Ik ben de enige Brainspot-therapeut in Putten.
Hoe werkt brainspotting?
Ons brein bestaat uit netwerken, welke met elkaar in verbinding staat en vol informatie zitten. Brainspotting werkt op het limbisch systeem; het gebied wat informatie en trauma vast houdt. Bij alle netwerken gebeurtenissen in ons leven, horen oogposities.
“Waar je kijkt, bepaalt hoe je je voelt”
Oftewel: de richting waar je opkijkt, bepaalt bij welke informatie in je hersenen je contact maakt.
Bij Brainspotting gaan we dus op zoek naar een oogpositie, een Brainspot. Een Brainspot is een cluster aan netwerken in het brein, die geactiveerd zijn en verband houdt met het onderwerp, het gevoel, de blokkade, het trauma of de heftige gebeurtenis waar je aan wilt werken. Door te vragen waar je in je dit in je lichaam voelt, worden de netwerken waar onverwerkte informatie in het brein zit, opgezocht. Als vervolgens gefocust wordt op de meest passende oogpositie, de Brianspot, wordt het lichaam bewust van de specifieke netwerken die zijn geactiveerd in het brein. Vanuit daar gaat de het opruimen en verwerken van start, al focussende op de Brainspot. Op die manier wordt alle informatie, wat je blokkeert of (soms al heel lang) dwars zit, in het brein opgeruimd.
Hoe ziet een sessie er bij mij uit?
Voordat we beginnen, krijg je een koptelefoon op met speciale instrumentale Brainspot-muziek. Deze muziek staat zacht, en gaat van het ene oor naar het andere oor, en is om het brein te activeren, en ondersteund ook tijdens de sessie. Ik vraag vervolgens als eerste aan welk onderwerp je wilt werken. Dat kan een specifieke gebeurtenis of herinnering zijn, maar kan ook een gevoel, gedachte of lichamelijke klacht zijn. Vervolgens staan we even stil bij het bijbehorende gevoel in je lichaam, als dat er is. Daarna gaan we samen op zoek naar de juiste oogpositie, de Brainspot. Dit gebeurd door naar een pointer te kijken, die ik als therapeut vast houdt. Meestal voel je zelf lijfelijk precies welke plek voor jou het meest effectief is, en zo niet, dan help ik je daarbij. Vervolgens blijf je naar de pointer die op de Brainspot staat kijken, terwijl je je aandacht op je lijf hebt. Het kan ook zijn dat je liever je ogen dicht doet, dat mag ook. Gedurende de hele sessie mág je praten, maar dat hoeft niet. Er kunnen tijdens de sessie emoties, gedachten of haarscherpe beelden naar boven komen, omdat je brein en lichaam aan elkaar verbonden zijn, maar het kan ook rustig blijven. Elke sessie is weer anders. De ene keer lijkt het alsof er niets gebeurd. Of heb je moeite met aandacht erbij houden. Dat is niet erg, ik help je om je aandacht weer terug te brengen. De andere keer komen er emoties vrij, kun je beelden van vroeger zien, wil je van alles vertellen, zie je kleuren, zie je levende herinneringen. Alles gaat in golven, op en neer. Het gevoel in je lichaam kan verplaatsen, naar een andere plek in je lichaam; dit trekt allemaal gedurende of na de sessie weg.
Wat er ook gebeurt: tijdens de sessie blijf ik je volgen en begeleiden.
“Je hebt een gids nodig die niet bang is voor gruwelijkheden en die je duistere woede in toom kan houden. Iemand die kan waken over jouw heelheid terwijl je de gefragmenteerde ervaringen onderzoekt die je zo lang voor jezelf gehouden hebt.” aldus Professor Bessel van der Kolk. Die gids ben ik tijdens de Brainspotsessies voor jou. In de veilige sfeer van de praktijk, of online, gaan we dit hele proces door. Stap voor stap werken we toe naar alsnog juiste verwerking van informatie in je brein. Samen werken we toe naar jouw herstel.
Brainspotting kan zowel fysiek in mijn Praktijk in Putten, als online.
Verschil brainspotting en EDMR
In de praktijk krijg ik geregeld cliënten binnen, die al EMDR hebben gehad, maar waarbij niet het gewenste effect is behaald of waarbij EMDR zelfs helemaal niet deed. De ervaring is intussen dat zij met Brainspotting wél verder komen, omdat Brainspotting echt anders is. Hieronder probeer ik daarom een aantal verschillen uit te leggen.
Bij EMDR is het noodzakelijk dat je een scherpe herinnering hebt aan een specifieke gebeurtenis. Bij de start van de sessie is het van belangrijk dat je in gedachten een paar minuten terug gaat naar de meest heftige momenten van de gebeurtenis. De specifieke gedachtes en gevoelens moeten daarbij benoemd worden. Dit alles maakt het voor de cliënt vaak zwaar en beladen, en moet men vaak een paar dagen flink moet bijkomen van de sessies. Tijdens EMDR kijk je naar een lichtbalk, balletje, vinger of welk hulpmiddel er wordt gebruikt, en moet je deze al bewegende volgen. De therapeut bepaalt het verloop van de sessies.
Bij Brainspotting is het niet nodig om scherpe herinnering van een gebeurtenis te hebben; er kan ook al ‘geBrainspot’ worden vanuit een bepaalde blokkade of een bepaald gevoel. Brainspotting gaat uit van het zelfhelend vermogen van het systeem. Door naar een stilstaande pointer te kijken en door aandacht op je lijf te hebben, gaat de rest vanzelf. Verwerking kan terug gaan tot in de vroege kindertijd en zelfs tot in de baarmoeder. Dit wordt dus niet door de therapeut maar door (het systeem van) de cliënt zelf bepaald. Het is niet nodig om te praten over de gevoelens, waar het probleem vandaan komt of hoe het opgelost moet worden. Als er veel heftige gevoelens, gedachten of beelden naar voren komen, kan de therapeut de sessie ‘verzachten’. De meesten mensen voelen na afloop een stuk verlichting. De gebieden die geactiveerd zijn in je brein gaan nog 47 tot 72 uur door met verwerking. Dit kan gemerkt worden door lichte ‘klachten’, zoals wat emotioneler, wat meer moeheid of het gevoel dat je in een soort ´bubbel´ zit of een hoofd vol ´watten´ hebt. Maar veel mensen voelen na de tijd ook helemaal niets meer van de sessie. Brainspotting kan naast fysiek in de praktijk ook heel goed online.
Klik hier voor een link naar filmpjes waarin Brainspotting verder wordt uitgelegd.