Gezinstherapie
Samen
Een gezin is meer dan de som van delen
Het leven in een gezin is voor velen gezellig en fijn, maar kan ook zwaar zijn en met veel zorgen gepaard gaan. Juist wanneer de gezinsleden in een andere levensfase en in een andere persoonlijke ontwikkeling zitten, en daarnaast ieder een duidelijk eigen karakter en eigen visie hebben, kan het soms flink botsen. Er kan veel onbegrip, conflicten, frustraties en verdriet zijn. (Aanhoudende) spanningen tussen ouders/opvoeders en kinderen of tussen kinderen onderling resulteren in een kille gezinssfeer. Misschien weet je als ouders/opvoeders zijnde niet (meer) hoe je hier mee om moet gaan. Of weet je niet hoe je met je kinderen liefdevol en constructief moet omgaan, of (emotioneel) voor hen beschikbaar te zijn en/of te blijven.
Misschien is er een ingrijpende gebeurtenis geweest, die van grote invloed is (geweest) voor het hele gezin. Wanneer de sfeer structureel zorgelijk of kil en gespannen is, en onenigheid, ruzie, verdriet, boosheid of machteloosheid de gezinssfeer bepalen, is het tijd om met elkaar te gaan werken aan veranderingen en herstel. Jullie zijn daarvoor van harte welkom in mijn praktijk!
Ik help graag mee om de negatieve patronen te doorbreken, weer balans te vinden in jullie (samengestelde/stief-) gezin en voor het eerst of opnieuw te werken aan een warme, goede stabiele gezinssfeer.
Een gezin is meer dan de som van delen.
Sonja Bouwkamp
Thema’s waar we bij gezinstherapie onder andere aan kunnen werken zijn:
- Gebrek aan verbinding: afstandelijke relaties en 'eilandjes'
- Problemen in de onderlinge communicatie
- Negatieve gezinscultuur
- Terugkerende of juist steeds vermijdende ruzies of conflicten
- Dezelfde terugkerende 'cirkels' en gedragspatronen
- Gevoel van 'kampen' en ongelijkwaardigheid
- Veranderingen door levensfases en persoonlijke ontwikkelingen
- Rouw en verlies
- (Chronische) ziekten
- Veranderingen door ingrijpende gebeurtenissen
- Samengesteld-/stief- gezin
- Spanningen in de relatie tussen ouders/opvoeders
- Gevolgen door echtscheiding
- Veranderingen door de puberteit: moeite met loskomen/loslaten
Stap voor stap
Weer dichter naar elkaar groeien als gezin
Thema’s als deze, maar ook andere omstandigheden kunnen er voor zorgen dat de basisveiligheid van liefde en respect voor kinderen en ouders/opvoeders niet meer vanzelfsprekend is . Bij gezinstherapie gaan we met elkaar aan de slag om voor het eerst of opnieuw een fijne gezinscultuur neer te zetten. We gaan kijken naar de oorzaken waardoor er scheefgroei of afstand is ontstaan.
We gaan kijken naar welke dingen nog niet uitgesproken zijn naar elkaar, maar wel bijdragen aan de gespannen sfeer. We gaan kijken naar thema’s als gelijkwaardigheid, identiteit, gezinssamenstelling, respect, communicatie, hechting, regels, rolverdeling, verbinding, verantwoordelijkheid en indien van toepassing religie.
Bij gezinstherapie is er ruimte voor ieders wensen, behoeftes en verlangens. Want, zoals de paradoxale theorie van de verandering zegt; je kunt pas ontwikkelen als je mag zijn wie je bent. We gaan kijken of en hoe die van elkaar verschillen; in de praktijk blijkt vaak dat die nog niet eens zo heel ver uit elkaar liggen, maar dat er andere oorzaken spelen waardoor de neuzen niet meer dezelfde kant op staan. Zo staan we telkens stil bij valkuilen en destructieve patronen. Stapje voor stapje werken we aan een fijne gezinscultuur waar plek is voor iedereen; waar het (voor het eerst of opnieuw) veilig is voor ieder gezinslid. Een gezin waarin elkaars grenzen en wensen gerespecteerd worden. Waarin ruimte is voor groei- en ontwikkeling, en voor loskomen en loslaten. Een gezin waar weer verbinding is en (alsnog) een goede hechting plaatsvind, en gezonde posities ten opzichte van elkaar zijn. Kortom: een gezin waarin er wederzijdse acceptatie en respectvolle liefde is!
''Een gezin is een thuis dat gevormd wordt door hoe iedereen werkelijk is, en niet door hoe iedereen hoort te zijn.''
Walter Kempler
Kinderen
''Kinderen moeten van hun ouders wortels krijgen om te aarden en vleugels om te vliegen.''
Moeilijk gedrag bij kinderen komt meestal niet zomaar uit de lucht vallen, en is vaak een compensatie voor wat er op een ander vlak misgaat. Problemen zijn daarom geen stoptekens, maar wegwijzers. In plaats van alle aandacht op één kind te richten, zal ik met jullie kijken naar wat er gebeurd binnen het gezinssysteem, om te kijken waar het probleem zit wat jullie als gezin kunnen aanpakken.
Mogelijk ga ik daarnaast ook met jullie als partners een traject aan, om mogelijke knelpunten in de relatie weer op de rit te krijgen, zodat jullie als partners en ouders/opvoeders ook weer in balans komen. Want stabiliteit en een goede samenwerking bij en tussen ouders/opvoeders is de basis – het fundament – voor een hecht gezin!
Gezin van herkomst
Gezinstherapie is niet alleen mogelijk voor gezinnen met ouders en kinderen/pubers/jong-volwassenen, maar ook voor volwassenen met het gezin van herkomst. Wanneer er plotseling dingen veranderen of langzaamaan onuitgesproken zaken in de familie omhoog gekomen, kan er (alsnog) veel afstand en/of conflicten ontstaan. Ook voor volwassenen is het onder emoties moeilijk om elkaar te blijven zien én te horen. De praktijkruimte mag voor jullie allen een veilige basis zijn; een plek waar er oog en oor is voor iedereen. Met elkaar gaan we werken aan het verbreken van blokkades, scheefgroei en afstand, en gaan op zoek naar een betere balans in de onderlinge relaties. Zodat jullie weer gezamenlijk op een goed spoor verder kunnen. In de praktijk blijkt dat dit proces vaak ook resulteert in verdieping van de familierelaties.
Gezinstherapie bij Praktijk Herstelwerk bestaat niet alleen bestaan uit gesprekken. Ook experimenten, opstellingen, visualisaties en lichaamsgerichte oefeningen zijn onderdeel van de gezinstherapie. Al deze verschillende methodieken, zorgen ervoor dat jullie meer inzicht, handvatten en (praktische) vaardigheden krijgen; waardoor jullie, individueel én gezamenlijk, steeds weer verder groeien. Om deze groei te continueren, krijgen jullie na afloop van vrijwel iedere sessie ook één of meerdere thuisopdrachten mee. Hiermee kunnen jullie aan de slag in jullie dagelijkse (gezins-)leven; zo doen jullie ook buiten de praktijk nieuwe ervaringen op. Jullie individuele en gezamenlijke herstel- en groeiproces vindt dus zowel binnen als buiten als buiten de praktijk plaats!
''In een gezond gezin is liefde geen plan of belofte, maar een gevolg van wie we voor elkaar zijn.'
Sonja Bouwkamp