“Net zoals jouw tuin regelmatig water, zonlicht en zorg nodig heeft om te bloeien, zo heb jij als mens ook aandacht, rust en liefdevolle (zelf)zorg nodig om optimaal te kunnen bloeien en gedijen!”
Dit voorbeeld gaf ik kortgeleden een cliënt, bij wie zelfzorg van huis uit onbekend was, en nu nog steeds een ‘luxe’ is. Het belang van zelfzorg te onderstrepen, is iets wat ik vaak doe in mijn praktijk. In een wereld die altijd in beweging lijkt te zijn, waar gezin, werk, sport, kerk, deadlines, afspraken en (sociale) verplichtingen ons constant op de hielen (lijken) te zitten, zijn we zelf tenminste net zo hard in beweging. We racen in onze ‘lijfelijke racewagens’ maar wat aan, verliezen onszelf in de drukte, gedreven door onze agenda, onze verplichtingen, of ons enthousiasme…. En verliezen daarmee het allerbelangrijkste: onszelf.
Zolang alles goed en op rolletjes loopt, is er niets aan de hand. Totdat er een heftige gebeurtenis bij komt, en/of ons lichaam of brein (meestal plotsklaps) op de rode knop druk; genoeg is genoeg! Onze racewagen komt dan ineens hard tot stilstand….
Helaas zie ik dat zelfzorg nog veel te vaak gezien als een “luxe”, of “heel egoïstisch” en “zelfgericht” zijn. Onzin! Vanuit mijn professionaliteit én levenservaring, kan ik het wel van de daken schreeuwen: zelfzorg is geen luxe, maar noodzaak!!! Goede zelfzorg is geen daad van egoïsme of zelfgerichtheid, maar een daad van zelfrespect en zelfliefde!
Goede zelfzorg is belangrijk voor je gezondheid, je mentale welzijn, je zelfrespect en zelfwaardering, je relaties, je productiviteit en je levensvreugde: oftewel, het draagt bij aan je welzijn en aan je kwaliteit van leven!
Wil jij, voor het eerst of opnieuw ook aan de slag met een betere, gezondere zorg voor jezelf?
Lees dan hieronder mijn 9 tips!
- Maak tijd voor rust en ontspanning: Reserveer dagelijks (!!) (wat) tijd om te ontspannen en tot rust te komen. Lees een boeiend boek, luister je favoriete muziek, herpak je (creatieve) hobby, wandel in de natuur, kijk een aflevering van een leuke serie, ga in een lekker warm bad, pak een kop thee met een lekker stukje chocolade.. Doe wat jij lekker vindt. Het hoeft niet lang te zijn, maar plan iedere dag me-time in!
- Stel grenzen: Creëer voor jezelf ruimte wanneer en waar dat nodig is. Zeg nee tegen tegen verzoeken die te veel van je vragen, of waar je helemaal geen behoefte aan hebt. Ga met liefde en respect om met je ‘eigen tuin: laat niemand over jouw grenzen gaan: zet een duidelijke schutting.
- Wees selectief met verplichtingen: ‘Nee’ is ook een antwoord! Leer hoe je jezelf kunt beschermen tegen overbelasting door ‘nee’ te zeggen tegen activiteiten en verplichtingen die alleen maar energievretend zijn. Stel grenzen en prioriteiten die passen bij jou behoeften en wensen.
- Ga met jezelf hetzelfde om als de mensen om je heen: Wees vriendelijk en liefdevol voor jezelf. Behandel jezelf hetzelfde zoals je bij een ander doet. (“Heb je naaste lief, zoals je jezelf liefhebt!”) Dat gaat samen met liefde, zorg, en zelfcompassie. Accepteer en respecteer jezelf!
- Zorg voor voldoende slaap, gezond voedsel en voldoende beweging: Goede zelfzorg is ook goede zorg voor je lijf! Je lichaam heeft voldoende slaap, beweging, bouw- en voedingsstoffen nodig om goed te kunnen (blijven) functioneren.
- Reserveer elke dag een moment van stilstand en bewustwording: plan elke dag een moment van bewuste tijd voor jezelf. Dat kan op veel verschillende manieren; schrijf in een dagboek, doe mindfull- of ademhalingsoefeningen, schrijven elke dag tenminste 3 dankbaarheidspunten op, houdt stille tijd met God. Bewuste stille tijd kan helpen om angst en stress te verminderen, en je helpen om meer voldoening te halen uit je dagelijkse activiteiten.
- Zorg voor sociale steun wanneer je dat nodig: naast dat je evt. partner, vrienden en familie een goed gezelschap en een fijne energiegevers kunnen zijn, mogen zij ook je support-army zijn. Zoek steun wanneer je het nodig hebt!
- Zoek, indien nodig, professionele hulp: aarzel niet om professionele hulp te zoeken als je merkt dat je worstelt of blijft worstelen bij het proces van zelfzorg en ont-moeten. Bij therapie is er aandacht voor je patronen, gewoonten en (vaak) ongezonde copingmechanismen. Je leert om meer (be)grip te krijgen op jezelf, en in contact met de mensen om je heen. Met als resultaat dat je meer balans en een hoger gevoel van welzijn zult ervaren!
- Zelfzorg is niet een thema voor ‘even’, maar voor je hele leven! Zet door en volhard, en maak zelfzorg echt onderdeel van je dagelijks leven!